Da li će nova mera umiriti proteste? Radnicima manji porezi

Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je poreske olakšice za radnike iz srednje klase.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 26.04.2019.

09:21

Da li će nova mera umiriti proteste? Radnicima manji porezi
Foto: Epa/ Ian Langsdon

Tom prilikom on je obećao reprezentativniji parlament ne bi li ugušio petomesečne proteste pokreta "žutih prsluka".

On je takodje upozorio da Francuska i Evropa moraju bolje da se bore protiv ilegalnih migracija.

Makron se u televizijskom obraćanju iz Jelisejske palate bavio temama tromesečne nacionalne debate o razlozima nezadovoljstva demonstranata, visokim porezima, visokom nezaposlenošću i sve manjim platama.

Francuski lider je otkrio i mere za povećanje penzija, za pomoć samohranim roditeljima i olakšavanje propisa o referendumima, da bi ljudima bilo lakše da izraze nezadovoljstvo na drugi način osim uličnim protestima.

Makron je, medjutim, upozorio i da dolazi vreme teških izbora.

"Ne verujem u stalne referendume, jer referendumi ne omogućavaju teške odluke u vreme kada one moraju biti donesene", naveo je on.

Makron je takodje upozorio da ilegalna imigracija teško pritiska Francusku i Evropu, i rekao da podržava "snažnu" Evropu koja štiti svoje granice dok istovremeno daje azil nekim ljudima iz zemalja gde su im životi ugroženi.

"Žuti prsluci" razočarani

Lideri protesta "žutih prsluka" izrazili su razočarenje odgovorom francuskog predsednika Emanuela Makrona na njihove zahteva za uvođenje ekonomskih olakšica radnicima.

Aktivista "žutih prsluka" u regionu Pariza Tijeri Pol Valet je na Tviteru objavio da je Makron tokom svog obraćanja na konferenciji za novinare, kada je izneo predloge za rešenje zahteva tog pokreta, "govorio kao vrhovni vođa" i da se činilo da "ne razume da bi trebalo da pokaže skromnost".

Aktivisti "žutih prsluka" su, kako navodi AP, posle Makronovog obraćanja najavili nove proteste za predstojeći vikend.

Ingrid Levavaser, nekada jedna od vodećih aktivistkinja "žutih prsluka", koja se povukla nakon podela unutar tog pokreta, opisala je za AP Makronov odgovor kao "potpuno nezadovoljavajući".

Ona je ipak pozdravila Makronov predlog mera o decentralizaciji, ali je dodala da njegov plan u celini nije dovoljno ambiciozan i da ne predviđa rešenje finansijskih poteškoća penzionera.

Levavaserova je, međutim, dodala i da su očekivanja "žutih prsluka" "ogromna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: