Sa Kinezima hvatamo korak sa četvrtom industrijskom revolucijom

Izgradnja širokopojasne infrastrukture ključni je uslov da Srbija uhvati korak sa četvrtom industrijskom revolucijom.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.04.2019.

12:12

Sa Kinezima hvatamo korak sa četvrtom industrijskom revolucijom
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na tom putu Kina je postala naš strateški partner, ovo je u Pekingu izjavio Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je u Pekingu na panelu "Digitalni put svile", koji se prvi put održava u sklopu Foruma za medjunarodnu saradnju "Pojas i put", istakao da je Srbija na Zapadnom Balkanu lider u razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija i da poslednjih godina ovaj sektor beleži pravu ekspanziju.

"U ovom trenutku, naše ključne aktivnosti su usmerene ka razvoju širokopojasne infrastrukture, što znači da radimo na izgradnji optičkih mreža i pripremamo se za uvodjenje 5G tehnologije. Huavei je u ovom poslu za nas ključni partner", poručio je Ljajić.

On je ocenio da će četvrta industrijska revolucija, koja je upravo u toku, fundamentalno promeniti način života, rada i odnosa medju ljudima.

Upravo je Kina, istakao je Ljajić, dokaz da primenom informaciono-komunikacionih tehnologija može da se unapredi čitavo društvo, razviju sve oblasti industrije i da se dospe na sam vrh vodećih tehnoloških i ekonomskih sila u svetu.

Realizacijom projekta "Digitalni put svile" koji podrazumeva izgradnju informacione infrastrukture, odnosno optičkih mreža širom sveta u razvoju, Kina će, kako je dodao, doprineti ubrzanju digitalnog razvoja i drugih zemalja.

Ljajić je naglasio da i Srbiji predstoji digitalna transformacija svih grana privrede, društva i potpuna digitalizacija ekonomije i da će ovaj proces, uz promenu obrazovne strukture zaposlenih, doneti povećanje broja radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: