Londonska berza metala uvodi zabrane zbog dečjeg rada i korupcije?

Londonska berza metala mogla bi 2022. da zabrani ili isključi iz ponude brendove metala u čijoj se proizvodnji koristio dečji rad ili je povezana s korupcijom.

Svet

Izvor: index.hr

Sreda, 24.04.2019.

16:00

Londonska berza metala uvodi zabrane zbog dečjeg rada i korupcije?
Foto: Thinkstock

Ovaj predlog predstavlja pomak u odnosu na tradicionalnu uloge berze koja trenutno traži od dobavljača tek poštovanje metalurških standarda.

Predlog predstavlja najveći potez LME-a, najvećeg svetskog tržišta industrijskih metala, u smeru čišćenja svetskih lanaca nabavke.

"Globalni potrošači s pravom zahtevaju mere kako bi se osigurala odgovorna proizvodnja - i naša industrija mora da sluša", istakao je u razgovoru s novinarima izvršni direktor LME-a Met Čamberlejn, piše Index.hr.

Prema novim pravilima, svi brendovi metala kojima se trguje na londonskoj berzi će do kraja iduće godine morati da analiziraju lance nabavke na temelju smernica koje je odredila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Na osnovu te analize, berza će najkasnije 2022. izmeniti popis brendova s povećanim rizikom. Poslednji korak bila bi njihova zabrana ako ne udovoljavaju standardima odgovorne proizvodnje.

U dokumentu iz oktobra prošle godine LME je objavio da želi da zabrani brendove kobalta kojima se trguje uz znatno nižu cenu od one navedene u publikaciji Fastmarkets MB.

Ta je najava bila motivisana bojaznima da su neki proizvođači možda koristili dečji rad.

U utorak su iz LME-a poručili da u ubrzanom postupku zabrane ipak neće izdvajati brendove kobalta i kositra, uz obrazloženje da ne žele preterano da kažnjavaju male rudarske brendove u korist većih, poput Glencorea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: