Britanija pokrenula proceduru za izbor novog guvernera

Britanska vlada je pokrenula proceduru za imenovanje novog guvernera Banke Engleske (BoE), koji će na toj funkciji naslediti Marka Karnija.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.04.2019.

15:45

Britanija pokrenula proceduru za izbor novog guvernera
Foto: EPA-EFE/Andy Rain

Karni, koji je postao prvi stranac na čelu Banke Engleske u julu 2013., najavio je da se povlači sa te dužnosti krajem januara 2020. godine, izveštava agencija AP.

Britanski ministar finansija Filip Hamond je u današnjem saopštenju o pokretanju procedure za izbor novog guvernera odao priznanje Karniju na vođenju centralne banke tokom jednog izazovnog perioda, u kojem je Britanija izglasala izlazak iz Evropske unije.

Hamond je naveo da je Karnijeva "čvrsta ruka pomogla upravljanju ekonomijom Ujedinjenog Kraljevstva u zahtevnom periodu, tako da sada beležimo stabilnu, nisku inflaciju i najbrži rast plata u više od deset godina".

Ministarstvo će angažovati jednu specijalističku agenciju u potrazi za novim šefom BoE, i najavljuje da bi Karnijeva zamena trebalo da bude objavljena na jesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: