Sve ide po planu uprkos pritiscima SAD: Evo kada stiže S-400 Turskoj

Moskva će ovog leta početi sa isporukom svojih raketnih sistema S-400 u Tursku, izjavio je šef ruske državne agencije za trgovinu oružjem.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dogovor se nastavlja po planu, s obzirom na to da Ankara ignoriše pritisak svog saveznika SAD.

Aleksandar Mikeev iz ruske državne firme za izvoz oružja Rosoboronekport izjavio je u sredu ruskim medijima da su sva pitanja "rešena", a Rusija i Turska sada rade na izvršenju.

"Isporuka će krenuti u julu", rekao je on.

Ranije ovog meseca, predsednik Vladimir Putin naredio je ubrzanje pošiljke S-400 u Ankaru.

Turska je odlučila da se drži ugovora uprkos intenzivnom pritisku saveznika iz Vašingtona da odbaci sporazum sa Rusijom.

Američki zvaničnici i zakonodavci rekli su da će kupovina oružja koje proizvodi ruska industrija ugroziti bezbednost NATO-a.

Pentagon je suspendovao isporuku borbenih aviona F-35 u Tursku, rekavši da Ankara neće dobiti obećane avione, osim ako odbije da preuzme S-400.

Turski zvaničnici su u međuvremenu snažno odbacili sve pokušaje da se dogovor sa Rusijom poremeti i insistirali na tome da je zemlja slobodna da kupi oružje od koga god želi.

Ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu tvrdio je da Ankara može da naruči još ruskih S-400 ako Pentagon odbije da proda američki raketni sistem Patriot Turskoj.

strana 1 od 152 idi na stranu