Nemački biznismeni se "hlade", raspoloženje sve sumornije

Poslovno raspoloženje nemačkih menadžera ovog meseca je nešto sumornije nego u martu.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.04.2019.

11:55

Nemački biznismeni se
Foto: Thinkstock

Indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski institut IFO iz Minhena, pao je sa 99,7 poena iz marta na 99,2 poena u aprilu.

"Kompanije su manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom. Blagi optimizam iz marta u pogledu poslovnih perspektiva u narednim mesecima je nestao. Nemačka ekonomija nastavlja da gubi tempo", navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

U preradivačkoj industriji, poslovna klima se ponovo znatno pogoršala. Kompanije su i ovog puta ocenile da je njihova trenutna poslovna situacija manje povoljna. Porastao je i njihov pesimizam u pogledu očekivanja za naredne mesece. Iskorišćenost kapaciteta je pala za 0,8 procentnih poena na 85,4 posto. Ipak, ovaj pokazatelj je i dalje iznad dugoročnog proseka od 83,7 procenta, navodi IFO.

U sektoru usluga, indeks je neznatno porastao zbog optimističnijih očekivanja, ali su pružaoci usluga svoju trenutnu situaciju ocenili nešto manje povoljnom, mada još uvek na visokom nivou.

Poslovno raspoloženje u trgovini je takođe donekle splasnulo. Kompanije i dalje ocenjuju svoju trenutnu situaciju veoma pozitivno, mada su snizile kako procenu aktuelnog stanja, tako i svoja poslovna očekivanja, pre svega poslovni subjekti u trgovini na malo. Među trgovcima na veliko, indeks je u stvari blago porastao.

S druge strane, indeks poslovne klime u nemačkom građevinskom sektoru je nastavio rast.

Preduzeća koja su učestvovala u anketi znatno su zadovoljnija postojećom poslovnom situacijom, ali su izrazila nešto veću sumnju da će se građevinski bum nastaviti u predstojećem periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: