Ministarka Mihajlović potpisala četiri sporazuma u Pekingu

Delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpisala je prvog dana posete u Pekingu više bilateralnih sporazuma.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.04.2019.

11:40

Ministarka Mihajlović potpisala četiri sporazuma u Pekingu
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Mihajlović potpisala je sa konzorcijumom "Power Construction Company of China i Azvirt (Azerbejdžan)" Memorandum o razumevanju o saradnji radi realizacije Projekta izgradnje obilaznice oko Beograda na autoputu E70/E75 i teretne obilazne pruge, deonica: Bubanj Potok-Pančevo (Sektor C).

Dužina deonice Bubanj Potok-Pančevo je oko 31 kilometar, i uključuje novi drumsko-železnički most preko Dunava kod Vinče. Procenjena vrednost izvođenja radova okvirno iznosi oko 500 miliona evra.

Izgradnjom obilaznice omogućiće se povezivanje Koridora 10 i Koridora 11 na prstenu oko Beograda koji će biti saobraćajno čvorište regionalnih puteva, brži razvoj Beograda i izmeštanje tranzitnog saobraćaja iz centra.

Mihajlovićeva je sa kineskom kompanijom CRBC potpisala i Opšti ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju deonica pruge na Koridoru 10, deonice Beograd-Niš-Preševo-Državna granica sa Republikom Severnom Makedonijom.

Rekonstrukcija kompletnog železničkog Koridora 10 kroz Srbiju je važna zbog železničkog povezivanja centralne Evrope sa lukom Pirej.

To je ujedno i strateški cilj saradnje Srbije sa Kinom - razvoj i promocija rute kopnenog dela Pomorskog puta svile – železničko-drumskog koridora od luke Pirej do Centralne i Srednje Evrope sa strateškom rutom preko teritorije Srbije.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Potpredsednica Vlade je potpisala i Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstva trgovine Kine o obrazovanju Radne grupe za investicionu saradnju.

Radna grupa, kako je predviđeno, obrazuje se u cilju unapređenja bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa, jačanja investicione saradnje u različitim oblastima, u cilju razmenu informacija o zakonima, propisima, politikama i drugim srodnim informacijama koje nisu poverljive prirode, a odnose se na investicije, i dr.

Radna grupa će raditi u okviru postojeće Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine, a njeni glavni zadaci su investiciona saradnja; saradnja u infrastrukturi; olakšavanje investicija; regionalna investiciona saradnja, promocija investicija u industriju, finansiranje finansijskih institucija.

Potpisala je i Memorandum o razumevanju između Srbije i kompanije Power Construction Corporation of China, Limited, o saradnji u vezi realizacije projekta "Beogradski metro".

Osnov za potpisivanje Memoranduma je Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Srbije i Vlade Kine potpisanog avgusta 2009, ali i dobra saradnja sa kineskim partnerima na dosadašnjim projektima.

Memorandum će omogućiti blisku saradnju strana u pripremi prihvatljivih tehničkih, komercijalnih i finansijskih rešenja za razvoj projekta, a strane će preduzeti i aktivnosti na u vidu implementacije i finansiranja projekta putem javno-privatnog partnerstva ili drugih izvodljivih modela finansiranja na osnovu međusobnih dogovorenih uslova i sklapanja daljih ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: