Vešta taktika: Evo zašto avio-kompanije namerno produžavaju dužinu leta

Jeste li se ikada zapitali zašto se čini da se vreme letenja avionom od mesta do mesta sve više produžava?

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 23.04.2019.

16:40

Vešta taktika: Evo zašto avio-kompanije namerno produžavaju dužinu leta
Foto: Thinkstock

To se zove "padding", fenomen koji pomaže avio-kompanijama da stignu na vreme, ali uz cenu koju plaćaju svi.

Šezdesetih godina trebalo je pet sati letenja iz Njujorka u Los Anđeles i samo 45 minuta za let od Njujorka do Vašingtona. Danas ti isti letovi traju šest sati plus 75 minuta, iako se aerodromi nisu nigde pomerili, piše BBC, a prenosi Poslovni dnevnik.

To se naziva “puzanje po rasporedu” ili padding i to je tajna koju avio-prevoznici ne žele da znate, posebno s obzirom na učinke na okolinu.

To je dodatno vreme koje avio-kompanije planiraju za let od tačke A do tačke B. Budući da ti letovi stalno kasne, avio-kompanije su ugradile kašnjenja u svoje rasporede umesto poboljšanja efikasnosti poslovanja.

Putniku se to može činiti bezazleno, a može biti i prijatno iznenađen dolaskom na odredište u propisanom vremenu.

Međutim, ovaj globalni trend predstavlja višestruke probleme: ne samo da vaše putovanje traje duže, nego stvara privid tačnosti, što znači da nema pritiska na avio-kompanije da postanu delotvornije. To pak znači da će zagušenje vazdušnog saobraćaja i emisije ugljen-dioksida i dalje rasti.

"U proseku, više od 30 odsto svih letova kasni više od 15 minuta svaki dan, uprkos paddingu", kaže kapetan Majkl Bajada, predsednik avionske konsultantske kompanije ATH grup, pozivajući se na izveštaj američke Kancelarije za prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju.

Broj je pre postojanja puzajućeg rasporeda iznosila 40 odsto. "Tako avio-kompanije nadigravaju sistem kako bi vas zavarale", tvrdi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: