Pao profit Harli-Dejvidsonu - Tramp besan, preti EU trgovinskim ratom

Donald Tramp je zapretio Evropi novim taksama, zbog njihovog "nepravednog" tretmana proizvođača motocikala Harli-Dejvidson.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2019.

13:25

Pao profit Harli-Dejvidsonu - Tramp besan, preti EU trgovinskim ratom
Foto: Gettyimages/Drew Angerer

Američki predsednik reagovao je na najnovije podatke ove kompanije o padu prihoda u prvom kvartalu 2019. godine.

"Harli-Dejvidson se borio sa taksama EU, i trenutno plaća za to 31 odsto. Morali su da premeste proizvodnju u inostranstvo da bi pokušali da nadoknade deo gubitaka od tih taksi kojima su pogođeni i koji će porasti na 66 odsto u junu 2021. Tako nepošteno prema SAD. Uzvratićemo!", napisao je Tramp na Tviteru. Naime, sveži podaci pokazuju da je kompanija Harli-Dejvidson zabeležila pad kvartalne dobiti od 26,7 odsto, pogođena padom prodaje u Sjedinjenim Državama i višim troškovima od evropskih carina na uvoz svojih motora.

Kompanija je saopštila da je njen neto prihod pao na 127,9 miliona dolara, ili 80 centi po akciji u prvom kvartalu, dok su prihodi od motocikala i srodnih proizvoda pali su za 12,3 posto na 1,19 milijardi dolara.

Podsetimo, tenzije između SAD i Evrope počele su u junu prošle godine kada je američki predsednik Donald Tramp nametnuo carine na evropski čelik, u pokušaju da podrži američke proizvođače čelika.

EU je uzvratila taksama na američke proizvode, kao što su viski, motocikli i sok od narandže.

Kao odgovor na to, iz kompanije Harli-Dejvidson su rekli da će premestiti deo proizvodnje iz SAD, što je razljutilo Trampa, koji je optužio ovu kompaniju za nepatriotsko ponašanje i pozvao na njen bojkot.

To je pogodilo Harlijevu prodaju i srušilo cenu deonica. "Mnogi vlasnici Harli-Dejvidson motora planiraju da bojkotuju kompaniju ako se proizvodnja premesti u inostranstvo. Sjajno! Većina drugih kompanija dolazi u našem pravcu, uključujući i Harlijeve konkurente. Stvarno loš potez!", napisao je Tramp na Tviteru u avgustu prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: