Evropa se buni: Antiruske sankcije koriste samo američkim kompanijama

Ekonomske kazne protiv Rusije pogađaju EU i koriste samo američkim korporacijama, kaže Stefan Kojter, nemački zakonodavac iz stranke Alternativa za Nemačku.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2019.

15:35

Evropa se buni: Antiruske sankcije koriste samo američkim kompanijama
Foto: Thinkstock

"Sankcije protiv Rusije ne služe interesima nemačkih kompanija, kao što su Simens ili farmaceutske kompanije. Da li su imali koristi od kazni? Kakva je korist od ovih mera?", rekao je političar na Međunarodnom ekonomskom forumu u Jalti (IIEF) na Krimu.

"Sankcije izuzetno pomažu američkim kompanijama, koje pokušavaju da prošire svoje prisustvo na evropskom tržištu. One nisu usmerene samo na Rusiju, već i na EU i Nemačku", rekao je Kojter.

Kojter je naglasio da sankcije protiv Moskve objavljene 2014. godine neminovno dovode do kršenja međunarodnih sporazuma, smanjenja investicione aktivnosti i sprečavaju zemlje i kompanije da razmenjuju tehnologije i različita znanja, kao i da dovode do političkih turbulencija koje mogu da izazovu pad životnog standarda.

Veze između Rusije i zapadnih zemalja dramatično su se smanjile tokom proteklih pet godina, nakon što je Brisel podržao ekonomske kazne koje je nametnuo Vašington.

Mere su preduzete kao odgovor na navodnu umešanost Moskve u krizu u istočnoj Ukrajini i nakon krimskog referenduma o otcepljenju od Ukrajine i ponovnom priključenju Rusiji. Kremlj je tada odgovorio kontrasankcijama.

U protekle tri godine političari iz evropskih zemalja u više navrata pozivaju na ukidanje kaznenih mera, jer su one postale glavna prepreka za poslovanje i ekonomski rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: