Produženje OPEK-ovog dogovora zavisiće od nivoa rezervi "crnog zlata"

Geopolitički faktori i obim smanjenja komercijalnih rezervi nafte mogu uticati na donošenje odluke OPEK-a o ograničavanju proizvodnje nafte u junu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.04.2019.

13:40

Produženje OPEK-ovog dogovora zavisiće od nivoa rezervi
Foto: Thinkstock

To je izjavio azerbejdžanski ministar za energetiku Parviz Šabazov.

"Nivo cena nafte je trenutno zadovoljavajući, a usvajanje nove odluke o smanjenju proizvodnje nafte na sastanku članica Organizacije zemalja izvoznica nafte u junu zavisiće od nekoliko geopolitičkih faktora i obima smanjenja komercijalnih rezervi nafte", rekao je ministar, a prenosi ruska agencija Tas s.

Azerbejdžanski ministar je naglasio da se očekuje rast komercijalnih rezervi nafte u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u 2019.

"Saradnja između zemalja koje proizvode naftu je od velikog značaja za očuvanje stabilnosti na tržištu nafte usled geopolitičke neizvesnosti u svetu", poručio je Šabazov.

Članice i nečlanice OPEK-a su 7. decembra prošle godine produžile važenje sporazuma potpisanog krajem 2017. godine o smanjenju dnevne proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela, radi podrške cenama "crnog zlata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: