Nije Amazon jedini: Ove velike kompanije plaćaju 0$ poreza

Šezdeset najvećih američkih kompanija sa Forčun 500 liste uspele su da izbegnu plaćanje poreza na prihod od svojih ogromnih profita prošle godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nakon eksplozivnog izveštaja o tome kako je Amazon koristio poreske rupe i nije plaćao porez dve godine zaredom, Institut za poresku i ekonomsku politiku (ITEP) otkrio je da je mnogo više američkih kompanija u potpunosti uradilo istu stvar 2018. godine.

Institut je uključio 60 velikih firmi iz različitih sektora američke ekonomije od maloprodaje do kompanija koje sa bave naftom i gasom.

Na primer, Delta erlajns nije platio ništa Ujka Semu uprkos tome što je zaradio više od pet milijardi dolara.

Energetski div Ševron i automobilski gigant Dženeral motors takođe su platili nula poreza, a svaki je zaradio više od četiri milijarde dolara prošle godine.

Ukupno, kompanije koje je naveo ITEP ne plaćaju savezni porez na prihod od 79 milijardi dolara. Tako, umesto da plaćaju 16,4 milijarde dolara poreza, ove korporacije su imale neto povraćaj poreza na dobit od 4,3 milijarde dolara.

Sve se to dogodilo zahvaljujući raznim pravnim rupama koje je stvorio "tehnički neispravan" Zakon o porezima i radnim mestima iz 2017. godine.

Zakon je ostavio većinu poresknih olakšica netaknutim, dok je takođe postavio 21 odsto zakonske stope poreza na dobit (smanjen sa 35 posto).

"Rezultat, što nije iznenađujuće, bio je nastavak pada naših već niskih prihoda od poreza na dobit: u fiskalnoj 2018. godini, prihodi od poreza na dobit u SAD pali su za 31 odsto, prema podacima američkog trezora", kažu autori izveštaja.

Raznolika lepeza zakonskih poreskih olakšica uključuje ubrzanu amortizaciju (koju su, na primer, koristili Ševron i Delta erlajns, između ostalog), kao i poresku olakšicu za berzanske opcije, od kojih su Amazon i Netfliks imali koristi.

Netfliks, sa profitom od 856 miliona dolara, smanjio je porez na prihod za 191 milion dolara, iskoristivši ovu poresku olakšicu i ne plaćajući ništa.

Međutim, uprkos tome što se u izveštaju navode godišnji finansijski podnesci korporacija, on napominje da su njihove poreske odredbe često nejasne i da ne navode jasno koje poreske olakšice su koristile.

Ipak, ne postoji "ništa očigledno ilegalno" u akcijama kompanija, rekao je ITEP, pozivajući vladu da "zahteva viši standard objavljivanja poreza kako bi se postiglo potpuno razumevanje kako profitabilne korporacije izbegavaju poreze".

Svet

strana 1 od 152 idi na stranu