Biće kažnjeni: Nema šanse da Turska dobije i F-35 i S-400

Atina -- SAD će nametnuti sankcije Turskoj i zamrznuti isporuku borbenih aviona F-35 ukoliko Ankara nastavi kupovinu ruskog sistema za protivraketnu odbranu S-400.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

To je izjavio američki senator Robert Menendez, a prenosi grčki list Katimerini.

"Nema šanse da dobiju F-35. Biće im nametnute sankcije i to je u skladu sa zakonom. Kupovina velike količine vojne opreme iz Rusije je aktivnost zbog koje namećemo sankcije svakome u svetu, uključujući i Tursku. I ne postoji način koji će im obezbediti F-35, pored S-400 koji bi zaista mogao da nadzire tehnologije koje imamo u F-35. Tako da je to nemoguće da se dogodi", rekao je Menendez u intervjuu za Katimerini.

Demokratski senator rekao je da i najjače pristalice sporazuma sa Turskom oko F-35 i drugi američki zvaničnici koji veruju da je Turska još glavni bezbednosni partner SAD u regionu, "vrlo jasno" znaju da se to "jednostavno ne može dogoditi".

Na pitanje da li će SAD razmotriti razmeštanje američkih vojnih baza iz Turske u Grčku ako odnosi između Vašingtona i Ankare nastave da se pogoršavaju, Menendez je rekao da je sve moguće, iako ne veruje da će se to dogoditi, jer, kako je rekao, SAD će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitile nacionalnu bezbednost, uključujući razmeštanje svoje baze.

strana 1 od 152 idi na stranu