Nove pretnje sankcijama SAD-a digle cene nafte u nebo

Njujork/London -- Cene nafte porasle za više od tri odsto i dostigle najviši nivo od novembra 2018. godine, zbog najavljenih sankcija Sjedinjenih Država kupcima iranske nafte.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" skočila je za više od tri procenta na preko 74 dolara za barel jutros po azijskom vremenu, dok je cena fjučersa američke "lake" nafte WTI ojačala za oko 2,3 posto na 65,49 dolara po barelu.

Ovaj skok cena je usledio nakon izveštaja Vašington posta, koji se pozvao na dva neimenovana američka zvaničnika, da će državni sekretar SAD Majk Pompeo objaviti da "Stejt department od 2. maja više neće odobravati izuzeće od primene sankcija prema Iranu nijednoj zemlji koja trenutno uvozi iransku sirovu naftu ili kondenzat", prenosi TV mreža CNBC.

Kondenzat je ultralaki oblik sirove nafte.

Nakon izveštaja Vašington posta, britanska agencija Rojters je potvrdila istu vest, pozivajući se na izvor upoznat sa dešavanjem.

Cene "brenta" su ove godine porasle za više od 33 procenta, dok je američka WTI nafta ojačala za preko 40 posto.

SAD su u novembru 2018. obnovile sankcije na izvoz iranske nafte nakon što je američki predsednik Donald Tramp odlučio da se jednostrano povuče iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. godine potpisali Iran i šest svetskih sila.

Vašington je tada, ipak, odobrio izuzeće od primene američkih sankcija za osam najvećih kupaca iranske nafte - uglavnom iz Azije, dozvolivši im da nastave sa kupovinom ograničenih količina nafte iz Irana još šest meseci.

Među osam zemalja koje su bile oslobođene primene američkih sankcija prema Iranu su Kina i Indija - najveći iranski kupci - kao i Japan, Južna Koreja, Italija, Grčka, Turska i Tajvan.

strana 1 od 152 idi na stranu