Zvanično: Kraj za najvredniju evropsku banknotu

Nemačke i austrijske centralne banke novčanicu od 500 evra izdaju u opticaj još samo do ovog petka (26. aprila).

Svet

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 22.04.2019.

10:35

Zvanično: Kraj za najvredniju evropsku banknotu
Foto: Thinkstock

Međutim, to nije povećalo tražnju banaka za novčanicama ovog iznosa. Ostalih 17 centralnih banaka zemalja unutar evrozone je retko viđene ružičaste novčanice prestalo da izdaje još krajem januara.

"Centralne banke u Nemačkoj i Austriji su dosad izdavale najviše novčanica od 500 evra u opticaj. Zato se i odlučilo da one poslednje prestanu s izdavanjem. Jer je veliki logistički poduhvat sve novčanice od 500 evra zameniti banknotama od 100 evra", rekao je predsednik Nemačke centralne banke Johanes Berman za dnevnik Frankfurter algemajne cajtung, piše Seebiz.

Veće Centralne evropske banke je još 2016. godine odučilo da u novoj seriji novčanica s pojačanim sigurnosnim obeležjima neće više biti najveće, one od 500 evra. Ukidanjem ove novčanice odgovorni se nadaju suzbijanju terorizma i rada na crno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: