"Umesto u brzorastuće, Svetska banka da ulaže u siromašne države"

Promene na čelu Svetske banke možda mogu da imaju pozitivne posledice za one države koje gde većina stanovnika živi na ivici siromaštva.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 21.04.2019.

13:43

Američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao je da bi Svetska banka trebalo da ostvari veći napredak u preusmeravanju kredita od brzorastućih ekonomija, poput kineske, i pruže više podrške najsiromašnijim zemljama.

Američka vlada kao pozitivno ocenjuje to što je Svetska banka izrazila želju da poveća podršku zemljama "pogodjenim krhkošću, sukobima i nasiljem", naveo je Mnučin na zatvaranju prolećnog sastanka Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Mnučin je rekao da Svetska banka treba da osigura da podrška bude usmerena na jačanje "privatnih investicija koje povećavaju rast i smanjuju siromaštvo" kao i da SAD žele da vide "dodatni napredak" u preusmeravanju više kredita Svetske banke ka siromašnijim zemljama.

Svetska banka je medju većim izvorima pomoći za razvojne projekte kao što je na primer izgradnja brana. Mnučin je rekao da investicije u proizvodnju struje predstavljaju ključnu potrebu za razvoj u siromašnijim zemljama.

SAD su uspele da postave Dejvida Malpasa, dugogodišnjeg kritičara Svetske banke, za njenog novog predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: