Stiže konkurencija Boingu i Erbasu - Japanski gigant počinje isporuku

Japanski industrijski gigant Micubiši planira da počne isporuku prvog japanskog putničkog aviona još od šezdesetih godina prošlog veka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Avion za 88 putnika ima domet od oko 2.000 milja, dok manja varijanta može da primi do 76 ljudi na približno istoj udaljenosti.

MRJ (Mitsubishi Regional Jet) je svoj prvi let obavio u novembru 2015. godine sa prvim isporukama zakazanim za sredinu 2020. godine.

Korporacija Micubiši erkraft prvobitno je isplanirala prve isporuke aviona za 2008. godinu. Međutim, datum je odložen zbog teškoća u proizvodnji.

Japanski konglomerat, dugogodišnji dobavljač komponenata za avione kompanije Boing, od marta 2018. godine uložio je više od 600 milijardi jena (5,36 milijardi dolara) u MRJ, a očekuje se da će se do kraja 2020. godine u projekat uvesti još 200 milijardi jena (1,8 milijardi dolara).

Dugo očekivani MRJ, koji je dizajniran za lokalni vazdušni saobraćaj, mogao bi da postane konkurent kanadskom Bombardijeru, čiji se regionalni avioni serije C plasiraju na tržište kao Erbasov A220, nakon akvizicije 2017. godine od evropskog avio-giganta.

Očekuje se da će i japanski avion biti snažna konkurenciju brazilskom Embraeru koji je najavio planove o osnivanju zajedničkog preduzeća za letelice Embraer 2018. godine.

Micubiši je trenutno uključen u sudske postupke sa kompanijom Bombardijer. Kanadski proizvođač aviona je u oktobru podneo tužbu, optužujući japansku korporaciju za krađu tajnih informacija i izazivajući Bombardijera "da trpi nepopravljive finansijske gubitke".

strana 1 od 152 idi na stranu