Srbija i dalje ozbiljan kandidat: "Folksvagen" još uvek nije odlučio

Volfsburg -- Na vest koju je objavila nemačka agencija DPA, da je "Folksvagen" suzio izbor zemalja na Bugarsku i Tursku, stigao je demat iz Volfsburga.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Lesli Botke, portparol za proizvodnju i prodaju u "Folksvagenu", drži se ranijeg stava da nemački gigant još nije odlučio da li će i gde će u jugoistočnoj Evropi graditi fabriku automobila.

Ona je za "Politiku" rekla da nema novosti. Potvrdila je, piše list, da je njena izjava od pre dve sedmice i dalje aktuelna.

Tom prilikom je rekla da su još u fazi definisanja potrebnih zahteva i istraživanja potencijalnih lokacija u istočnoevropskim zemljama.

"Folksvagen", prema ranijim nezvaničnim informacijama, vaga izmedju Srbije, Bugarske, Rumunije, Turske i Severne Makedonije.

U proizvodni pogon, koji planira da otvori 2023. godine, uložio bi, navodi se, 1,4 milijarde evra, zaposlio pet hiljada radnika i proizvodio 300.000 automobila godišnje.

Ambasador nemačke u Srbiji Tomas Šib, rekao je pre nekoliko dana da nema novosti u vezi sa eventualnim dolaskom "Folksvagena" u Srbiji i da ta odluka još nije doneta, kao i da će o tome odlučiti sama kompanija.

"Nadam se da će odluka biti u korist Srbije. Ne znam kada će odluka biti doneta, ali bi to bio nastavak pozitivnog trenda", rekao je tada Šib.

Prema izveštavanju agencije DPA, o lokaciji nove fabrike nadzorni odbor "Foklksvagena" trebalo bi da razgovara posle Uskrsa, a odluka bi trebalo da bude doneta u novembru.

strana 1 od 152 idi na stranu