Spremni za ukidanje tarifa: "Razgovori mogu odmah da počnu, dogovor brz"

Evropska unija je spremna da odmah počne trgovinske pregovore sa SAD o ukidanju tarifa.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.04.2019.

13:29

Spremni za ukidanje tarifa:
Foto: Thinkstock

"Dogovor bi mogao biti postignut brzo", izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem.

Kako kaže, u rukama SAD je sada da se vidi kada će pregovori početi.

"Ako se složimo da počnemo, mislim da to može ići vrlo brzo. Mi smo definitivno odlučili da učinimo sve što možemo da završimo ovo tokom mandata sadašnje Komisije Žan-Kloda Junkera", poručila je Malmstremova, aludirajući na aktuelni mandat Evropske komisije koji ističe 31. oktobra.

Ona je dodala i da će u sredu biti objavljena lista američkih proizvoda na koje bi Evropska unija mogla da uvede tarife zbog slučaja Boing u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Ranije danas su članice EU dale konačno odobrenje početak zvaničnih trgovinskih pregovora sa SAD nakon višemesečnog odlaganja zbog otpora Francuske.

Vlade zemalja članica EU su velikom većinom glasova odobrile pregovaračke mandate koje je predložila Evropska komisija, pri čemu je Francuska glasala protiv, a Belgija je bila uzdržana, prenosi Rojters.

Komisija, koja koordinira trgovinsku politiku 28-člane EU, želi da počne pregovore na dva koloseka.

Najpre želi da pregovara o smanjenju tarifa za industrijsku robu, a zatim da olakša kompanijama da pokažu da njihovi proizvodi zadovoljavaju standarde EU ili SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: