Dogovor SAD i Kine? Tržišta rastu, očekuju pozitivan ishod

Peking -- Azijska tržišta su dobitnički ušla u novu nedelju zaslugom američkog optimizma oko mogućeg trgovinskog dogovora sa Kinom.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,6 odsto, na najvišui nivo od kraja jula prošle godine. Kineski bluechip indeks CSI300 predvodio je rast skokom od 2,2 odsto, a optimizma je bilo i na drugim stranama, pa je Hang Seng skočio 1,2 odsto dok je Kosipi podignut za 1,2 odsto. Nikkei 225 ojačao je 1,4 odsto, na najviši nivo za četiri meseca, piše SEEbiz.

Ovakav rasplet se može pripisati izjavama američkog ministra finansija Stivena Mnučina, koji je izjavio kako su SAD i Kina blizu završnog kruga trgovinskih pregovora. Rojters je javio da su američki pregovarači smekšali zahteve prema kojima bi Kina trebalo da ukine industrijske subvencije kao uslov za trgovinske pregovore. Ti zahtevi su, naime, naišli na snažan kineski otpor.

Na valutnim tržištima, dolar je oslabio 0,1 odsto prema korpi valuta, jer je popustila tražnja za valutama koje predstavljaju sigurno utočište za investitore. Dolar je srezan na najniži nivo u poslednje tri nedelje, na 96,745.

strana 1 od 152 idi na stranu