Fijat-Krajsler ukida 1.500 radnih mesta u Kanadi

Italijansko-američki proizvođač automobila Fijat Krajsler automobili najavio je da će ukinuti oko 1.500 radnih mesta.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 30.03.2019.

15:53

Fijat-Krajsler ukida 1.500 radnih mesta u Kanadi
Foto: Thinkstock

Otkaze će podeliti u fabrici u kanadskom Vindzoru, preneo je portal Seebiz.

Odluka stupa na snagu krajem septembra, a doneta je kako bi se "proizvodnja bolje uskladila s globalnom potražnjom", objasnili su iz Fijat Krajslera u izjavi za kanadske medije.

Uprava će ponuditi odlazak u penziju radnicima koji ispunjavaju uslove i paralelno nastojati na raspoloživim radnim mestima zaposliti na puno radno vreme otpuštene radnike do sada zaposlene na skraćeno radno vreme, pri čemu će prioritet imati stariji radnici.

Najava otkaza novi je udarac za saveznu državu Ontario, budući da je i Dženeral Motors (General Motors) za kraj godine najavio ukidanje 2.500 radnih mesta u fabrici u Ošavi.

Premijer Ontarija Dag Ford obećao je da će se "boriti i rukama i nogama kako bi zaštitio poslove radnika automobilske industrije u Vindzoru".

Krajslerova fabrika u Vindzoru zapošljava oko 6.100 radnika, a proizvodi mini kombije Chrysler Pacifica i Dodge Grand Caravan.

Krajem februara iz Fijat Krajslera su najavili gradnju nove fabrike automobila u Detroitu, a novi pogon je sastavni deo 4,5 milijardi dolara vrednog investicionog plana kojim će se u SAD otvoriti 6.500 radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: