Svaki drugi Austrijanac na kraju meseca nema ni paru na računu

Više od jedne četvrtine Austrijanaca, to jest 27 odsto, nema nikakvu ušteđevinu, pokazuje studija urađena za "Direktbank ING".

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.03.2019.

20:00

Svaki drugi Austrijanac na kraju meseca nema ni paru na računu
(Foto: Thinkstock)

Svaki drugi Austrijanac na kraju meseca nema više para na žiro-računu, dalji je podatak iz ove studije. Detaljnije gledano, najpogođenije ovim problemom su žene, od kojih 32 odsto ima problem s novcem na kraju meseca.

Početkom prošle godine, ukupno je još 24 odsto Austrijanaca imalo problem s nedostatkom novca. Kao razlog za nedostatak novca 55 odsto je navelo da premalo zarađuje.

"Finansijsko stanje se ne pogoršava samo u Austriji, već u mnogim evropskim zemljama. Lepe kvote štednje u evrozoni ne treba da sakriju problematično stanje, jer je razdor između bogatih i siromašnih sve veći. Udeo onih koji ne mogu da štede stalno raste. Istovremeno, oni koji mogu da štede sve više novca stavljaju na stranu", ukazuje glavni ekonomista "Direktbanke" Karsten Brzeski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: