Želite da date otkaz? Evo kako da to uradite bez stresa

Krećete u potragu za novim radnim mestom, ali ne znate kako da napustite posao koji sada radite?

Svet

Izvor: netrokracija.hr

Utorak, 26.03.2019.

14:17

Želite da date otkaz? Evo kako da to uradite bez stresa
(Foto: Thinkstock)

Donosimo trikove kako da date otkaz sa stilom.

Promena posla za većinu ljudi predstavlja izlazak iz zone komfora i izlaganje velikim količinama stresa. Napuštate dobro poznatu okolinu i ljude s kojima ste se povezali i hvatate se ukoštac s novim izazovima koji mogu, ali i ne moraju, da donesu uspeh. Stoga, osećanje uznemirenosti uoči davanja otkaza nije ništa neuobičajeno. Štaviše, sasvim je normalno i razumljivo.

U tim trenucima važno je imati dobro razrađen plan, koji će nam služiti kao sigurnosna mreža u onim trenucima kada nismo sigurni šta učiniti i koji nam je sledeći korak. Portal Netokracija objavio je kratki vodič o napuštanju posla bez prevelikog stresa.

Datum napuštanja posla uskladite s oba poslodavca

U savršenom scenariju, pre napuštanja trenutnog posla već ste pronašli budućeg poslodavca. U tom slučaju, pokušajte biti korektni i otvoreni prema obe strane. Ako još niste trenutnom poslodavcu izrazili svoje želje i dogovorili datum odlaska, onda nemojte ni zakazivati tačne datume s budućim. Najpre definišite uslove i datum odlaska s aktuelnim poslodavcem i tek onda finalizirajte dogovor sa šefom kod koga planirate da se zaposlite.

Iskoristite godišnji odmor

Ako radnik, na zahtev, otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mesec dana – pod uslovom da za to ima valjani razlog. Trajanje godišnjeg odmora takođe ulazi u taj rok, a iskorišćavanje tog odmora je vaše zakonsko pravo, piše Netokracija. Prema Zakonu o radu, sadašnji poslodavac vam mora omogućiti korišćenje preostalog godišnjeg odmora ili vam isplatiti neiskorišćene dane. Kao i ranije, i ovde su komunikacija i kompromis temelji uspešnog dogovora, a na kraju i rastanka ‘’bez repova’’.

Pripremite kolege na vaš odlazak

Povezanost s kolegama na poslu usko je povezana s vremenom koje smo proveli radeći s njim. Šta smo duže bili deo određenog tima, to je teže reći zbogom. Naročito ako smo naš odnos gradili i van osmosatnog radnog vremena – na druženjima nakon posla, tim bildingu i slično. Kako bismo bili korektni prema njima, moramo ih pripremiti na naš odlazak. Neko će morati da preuzme naše zadatke, novom radniku koji će vas zameniti biće potrebno vreme da pohvata konce… zato je važno preneti znanje koje smo stekli radeći na tom poslu. Ponekad će to značiti mentorstvo novom, tek pridošlom kolegi, a nekad odrađivanje otkaznog roka dok ostatak tima na pravi način ne preuzme naš deo posla.

Poverljive podatke i dokumente ostavite iza sebe

Pored prenosa stečenog znanja, važno je razdužiti i svu opremu i dokumentaciju koju smo koristili. Deo radnika, iz nekog razloga, smatra da su ti materijali njihovo vlasništvo i da ih mogu uzeti sa sobom. Međutim, vreme i znanje uloženi u izradu i korišćenje tih materijala nastali su tokom radnih sati za koje vas je poslodavac platio. Takođe, deo tih sadržaja je i na neki način zaštićen od ''izlaganja'' van kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: