Kinezi grade nuklearku nasred mora

Izgradnja prve kineske plutajuće nuklearne elektrane počeće ove godine, kaže Luo Ći, šef Kineskog instituta za nuklearnu energiju (NPI).

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.03.2019.

12:54

Kinezi grade nuklearku nasred mora
Foto: Thinkstock

To će biti morska platforma opremljena sa manjim nuklearnim reaktorima, koji mogu da obezbede električnu energiju i toplotu za oblasti kojima je pristup otežan, kao što su zabačena područja, ostrva i naftne i gasne platforme, rekao je Luo za Global tajms.

Napomenuo je da plutajuća nuklearna platforma, koja ne zauzima puno prostora, neće biti ugrožena zemljotresima i da neće stvarati zagadjenje. Platformu će graditi Kineska državna nuklearna korporacija (China National Nuclear Corporation, CNNC), prenosti Raša tudej.

Gu Đuen, generalni direktor CNNC-a, rekao je ranije da se korporacija priprema za izgradnju plutajuće nuklearne elektrane u priobalnom delu istočne kineske provincije Šandong. On nije izneo detalje projekta, rekavši da su informacije, uključujući i obim investicije, još nepoznati.

Kineski mediji su, međutim, ranije spekulisali s podatkom da će platforma koštati 14 milijardi juana (2,1 milijardu dolara) i da će biti puštena u pogon 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: