Etiopijan Erlajns će učestvovati u istrazi s Boingom

Etiopijan Erlajns će raditi sa istražiteljima u Etiopiji, Sjedinjenim Američkim Državama i drugde "kako bi se otkrilo šta je pošlo po zlu na letu 302".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2019.

10:49

Etiopijan Erlajns će učestvovati u istrazi s Boingom
Foto: Epa/Salvatore di Nolfi

To je izjavio glavni izvršni direktor te avio-kompanije Tevold Gebremarijam.

Njegovo obećanje usledilo je nakon izveštaja da je istraga otežana jer se informacije o nesreći 10. marta, u kojoj je poginulo 157 ljudi, ne dele sa međunarodnim partnerima, izveštava Rojters.

Američki prozivođač aviona, Boing, nalazi se pod intenzivnom istragom otkako je za samo pet meseci pao njegov drugi avion, novi model 737 MAX 8.

Tevold je rekao da je odnos etiopske avio-kompanije sa Boingom dobar.

"Uprkos tragediji, Boing i Etiopijan Erlajns će nastaviti odnose i u budućnosti. Mi obećavamo da ćemo sarađivati s Boingom i našim kolegama u svim avio-kompanijama kako bismo putovanja avionom učinili još bezbednijim. Etiopijan Erlajns veruje u Boing. Oni su naš dugogodišnji partner", naveo je on.

Boing će, dodaje britanska agencija, ove sedmice obavestiti više od 200 pilota, tehničkih šefova i regulatora u svetu o ažuriranju softvera i obuci za svoje avione 737 MAX.

Boingova flota 737 MAX je prizemljena širom sveta od nesreće 10. marta, što je zbrisalo 28 milijardi dolara tržišne vrednosti kompanije i dovelo u pitanje unapred izvršene narudžbine aviona vredne više od 500 milijardi dolara.

"Potpuno podržavam to (otkazivanje narudžbina). Sve dok ne dobijemo odgovore, dovođenje još jednog života u rizik je previše", rekao je Tevold.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: