Opozicija napala - "To je trojanski konj", Italija ipak potpisala

Italija je postala prvi član Grupe sedam industrijalizovanih sila (G7) koja je podržala kineski infrastrukturni projekat "Jedan pojas, jedan put".

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 23.03.2019.

13:55

Opozicija napala -
Foto: Thinkstock

Ceremonija potpisivanja bila je vrhunac trodnevne posete Italiji kineskog predsednika Si Đinpinga, čiji je cilj bio da ojača veze između dva naroda u vreme trgovinskog rata SAD sa Kinom, prenosi Rojters.

Kineske i italijanske firme potpisale i oko 10 drugih ugovora, vezanih između ostalog za sektore energetike, čelika i gasovoda.

Potpuni detalji ugovora nisu odmah otkriveni, ali izvor iz vlade je rekao da bi potencijalno mogli da vrede oko 20 milijardi evra. Italijanski mediji procenili su vrednost na oko 5 milijardi evra.

Evropske vlade su odbile da potpišu zajedničku deklaraciju o inicijativi "Jedan pojas, jedan put" prošle godine u Pekingu. Njihovi su predstavnici tvrdili da kineska inicijativa ne ispunjava standarde o finansiranju i transparentnosti.

I italijanska opozicija je napala ulazak u inicijativu i nedostatak detalja koji su dostavljeni parlamentu, upozorivši da bi sporazum mogao biti "trojanski konj" kojim bi Kina potkopala italijansku industriju.

Frančesko Siši, stručnjak za Kinu koji trenutno radi kao istraživač na Univerzitetu Renmin u toj zemlji, rekao je da je najveći problem sporazuma to što se Italija uključila u njih bez da je prethodno o tome detaljno obavestila svoje saveznike.

"Tu je nedostajalo profesionalizma i političkog znanja. Kakav god da je dogovor, prvo treba razgovarati sa Amerikancima i Evropljanima i dogovoriti se o zajedničkom pristupu, a onda pregovarati sa Kinom'', rekao je Siši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: