"Novi putevi svile neće ostati samo u jednom smeru"

Kineski predsednik Si Đinping obećao je u Rimu da njegov ambiciozni projekat "Novi putevi svile" neće ostati "samo u jednom smeru".

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.03.2019.

19:20

Foto: Epa/ANGELO CARCONI

"Kineska strana želi uzajamne trgovinske razmene i ulaganja u oba smera", rekao je Si posle sastanka sa italijanskim kolegom Serđom Matarelom. Predsednik Italije je priredio doček Siju pred kojim je razvučen crveni tepih i primljen je uz sve počasti.

"Italijanski doprinos novim putevima svile od velikog je značaja", rekao je Matarela i dodao da je trgovinska razmena neophodna u oba pravca u duhu "poštene konkurencije i poštovanja intelektualne svojine u zajedničkoj borbi protiv falsifikovanja".

Italijanski premijer Đuzepe Konte u subotu bi trebalo da potpiše sa kineskim predsednikom memorandum o razumevanju o učešću Italije u velikom kineskom projektu pomorske i kopnene infrastrukture.

Si će posle Italije posetiti Monako i Francusku gde će u utorak učestvovati na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom o klimi i multilateralizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: