Velika koalicija: EU giganti unapređuju baterije za automobile

Berlin -- Nekoliko velikih evropskih kompanija i naučnih laboratorija najavljuje da će 2020. godine formirati takozvanu Evropsku uniju za bateriju (EBU).

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Predvodnici te ideje su nemački Folksvagen (VW) i švedski proizvo]ač baterija za električna vozila Nortvolt (Northvolt).

Oni su udružili snage na istraživanju baterija za električne automobile, prenosi agencija Rojters.

Zadatak EBU biće da sakuplja znanja o proizvodnji baterija za e-vozila, ali i da se bavi istraživanjem sirovina, tehnologije ćelija, ali i recikliranjem polovnih baterija, navodi se u saopštenju VW-a.

"Svi partneri će povećati svoja ulaganja kao rezultat planiranih dodatnih istraživačkih aktivnosti", saopštio je Folksvagen, dodajući da bi mogla biti tražena i finansijska sredstva od nemačkog ministarstva ekonomije.

Nemačka je osigurala milijardu evra podrške za proizvodnju baterijskih ćelija za električne automobile, a zahtev za dobijanje sredstava iz tog programa već je podnelo više od 30 kompanija, uključujući proizvodjače automobila i njihove dobavljače, proizvodjače baterija, hemijske kompanije, proizvodjače sirovina i kompanije u sektoru recikliranja, te istraživačke institute.

strana 1 od 157 idi na stranu