Zalihe nafte u SAD pale - cene blizu četvoromesečnog maksimuma

Cene nafte zadržale su se blizu četvoromesečnog maksimuma, nakon što su zalihe u SAD zabeležile najveći pad od jula.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2019.

14:40

Zalihe nafte u SAD pale - cene blizu četvoromesečnog maksimuma
Foto: Thinkstock

S druge strane, Saudijska Arabija nastavlja sa smanjenjem izvoza.

Cena naftnih fjučersa je u Njujorka pala za 0,5 odsto, nakon što je u sredu premašila 60 dolara za barel, prvi put od novembra, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Cena američke "lake" nafte WTI pala je za 29 centi na 59,94 dolara za barel na Njujorškoj merkantilnoj berzi nakon što je juče porasla za 1,4 odsto, dok je cena severnomorske nafte "brent" pala za 24 centa na 68,26 dolara za barel na londonskoj ICE berzi, posle jučerašnjeg skoka od 1,3 odsto.

Podaci američke vlade su pokazali da su nacionalne zalihe sirove nafte pale za 9,59 miliona barela, iako su analitičari očekivali povećanje zaliha.

Njujorška agencija navodi da je izvoz američke nafte blizu rekordnog nivoa, da je uvoz iz Saudijske Arabije smanjen za više od polovine, dok su isporuke iz Venecuele potpuno prestale.

Cene nafte su se ove godine oporavile usled smanjenja proizvodnje unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih partnera, ali i prekida snabdevanja iz Venecuele i Irana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: