Neizvesnost oko Bregzita: Centralna banka Engleske zadržala kamate

Centralna banka Engleske (BOE) odlučila je da ostavi ključnu kamatu na istom nivou, usled rastuće neizvesnosti oko datuma izlaska Britanije iz Evropske unije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2019.

13:20

Neizvesnost oko Bregzita: Centralna banka Engleske zadržala kamate
Foto: Thinkstock

Devetočlani Odbor za monetarnu politiku BOE, na čijem čelu je guverner Mark Karni, jednoglasno je glasao da referentnu kamatnu stopu zadrži na 0,75 posto, prenosi CNBC.

Centralna banka je očekivala da će to biti njeno poslednje zasedanje pre Bregzita, do kojeg je trebalo da dodje 29. marta, ali je premijerka Tereza Mej zatražila od EU produženje roka za Bregzit do 30. juna.

Odluka centralne banke dolazi nakon što je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) odustala od ranije prognoziranog povećanja kamatnih stopa u ovoj godini usled nagoveštaja ekonomske krize.

BOE je prošlog meseca drastično srezala projekcije ekonomskog rasta britanske privrede za 2019. godinu na 1,2 posto sa novembarske projekcije od 1,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: