Cure informacije: Kapetan nije mogao da trenira na simulatoru za 737

Kapetan leta putničkog aviona "Etiopijan erlajns" nije mogao da trenira na novom simulatoru za boing 737 MAKS 8 pre kobne nesreće, rekao je njegov kolega pilot.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2019.

10:45

Cure informacije: Kapetan nije mogao da trenira na simulatoru za 737
Foto: Gettyimages/Stephen Brashear

Jard Getaki je trebalo da završi obuku za osposobljavanje krajem marta, dva meseca nakon što je Etiopijan erlajns dobio simulator.

Katastrofalna nesreća od 10. marta, nakon pada još jednog Boingovog aviona u Indoneziji u oktobru prošle godine, pokrenula je jednu od najvećih istraga u istoriji avijacije, fokusirajući se na to da li su piloti dovoljno upoznati sa novim automatizovanim sistemom.

U oba slučaja, piloti su izgubili kontrolu ubrzo nakon poletanja i borili se za izgubljenu bitku kako bi zaustavili pad aviona. U padu etiopskog aviona nije bilo jasno da li je Jaredov kolega, prvi oficir Ahmednur Mohamed, koji je takođe poginuo u nesreći, vežbao na novom MAX simulatoru.

Uobičajeno je da većina pilota komercijalnih avio-prevoznika osvežava obuku u simulatorima svakih šest meseci. Nije bilo poznato da li su Jared ili Ahmednur bili obučeni na novom simulatoru ili starijem za boing 737s, koji je njihova avio-kompanija takođe posedovala.

Boing 737 MAX, koji je ušao u upotrebu pre dve godine, poseduje novi automatizovani sistem koji se zove MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation Sistem).

"Boing nije poslao priručnike o MCAS-u. Zapravo znamo više o MCAS sistemu od medija nego od Boinga", rekao je pilot Etiopijan erlajnsa Rojtersu, odbijajući da kaže svoje ime, jer je zaposlenima rečeno da to ne govore javno.

Najveći proizvođač aviona na svetu rekao je da su avio-kompanije dobile smernice o tome kako da odgovore na aktivaciju MCAS softvera. Takođe obećava brzo ažuriranje sistema.

Etiopijan erlajns je odbio da komentariše navode svog pilota za Rojters o simulatoru i MCAS sistemu.

Podsetimo, kobna nesreća dogodila se 10. marta kada se srušio putnički avion "Etiopijan erlajnsa" 737 MAX na letu od Adis Abebe ka Najrobiju. Na tom letu bilo je 149 putnika i osam članova posade, a preživelih nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: