Italijani ne mare za SAD: Prvi pružaju ruku Kini

Italijanski vicepremijer Đuzepe Konte obavezao se da će Italija biti prva članica G7 koja će se pridružuiti kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put".

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.03.2019.

09:56

Italijani ne mare za SAD: Prvi pružaju ruku Kini
Foto: Thinkstock

Zvanični Rim se odlučio na ovaj korak, uprkos primedbama SAD i zabrinutosti koja dolazi iz njegove vladajuće koalicije.

Obraćajući se Parlamentu Konte je rekao da potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Kinom o realizaciji projekta "Pojas i put", koje bi trebalo da se desi tokom posete kineskog premijera Italiji ove nedelje, neće ni najmanje dovesti u pitanje poziciju Italije u okviru strateškog transatlantskog saveza ili u odnosu sa evropskim partnerima.

Italijanski potpis se smatra velikim korakom ka legitimizaciji projekta koji predviđa kopneno i pomorsko povezivanje Kine i Evrope. Zvaničnik Bele kuće upozorio je Italiju da se ne pridružuje inicijativi, koju je nazvao kineskim "projektom tašitne".

Evropske vlade su odbile da potpišu zajedničku deklaraciju o inicijativi "Jedan pojas, jedan put" prošle godine u Pekingu. Njihovi su predstavnici tvrdili da kineska inicijativa ne ispunjava standarde o finansiranju i transparentnosti.

Konte je u govoru poslanicima rekao i da su detalji dogovora razrađeni tokom višemesečnih konsultacija na svim nivoima vlasti, te naglasio da memorandum nije pravno obavezujući, a da će s druge strane Italiji omogućiti pristup ogromnom tržištu.

"Naš izvoz u Kinu daleko je niži nego u ostatak Evrope" izjavio je Konte i dodao da će doći i do redefinisanja komercijalnih saobraćajnih ruta.

"Imaćemo nove aerodrome, nove trgovinske koridore i to će svakako uticati na naš ekonomski rast. Ne želimo da izgubimo tu priliku", zaključio je vicepremijer.

Opozicija je napala planirani memorandum i nedostatak detalja koji su dostavljeni parlamentu, upozorivši da bi sporazum mogao biti "trojanski konj" kojim bi Kina potkopala italijansku industriju.

Čak i poslanici iz desničarske Lige, koji su deo Konteove koalicije, kažu da je njihova podrška memorandumu uslovljena time da ne šteti odnosima Italije i njenih partnera.

"Ako Kinezi žele da investiraju u železnice i luke, u redu. Važno je da kontrola ostane u italijanskim rukama'', rekao je lider Lige Mateo Salvini.

Frančesko Siski, stručnjak za Kinu koji trenutno radi kao istraživač na Univerzitetu Renmin u toj zemlji, rekao je da je najveći problem sporazuma to što se Italija uključila u njih bez da je prethodno o tome detaljno obavestila svoje saveznike.

"Tu je nedostajalo profesionalizma i političkog znanja. Kakav god da je dogovor, prvo treba razgovarati sa Amerikancima i Evropljanima i dogovoriti se o zajedničkom pristupu, a onda pregovarati sa Kinom, '' rekao je Siski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: