Vlahović: Privredni rast regiona veći je zahvaljujući Srbiji

Poslovno okruženje u regionu se poboljšalo, ekonomski podaci su bolji, ali je neophodno da se osnaže mala i srednja preduzeća, koja su stub privrede.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2019.

09:04

Vlahović: Privredni rast regiona veći je zahvaljujući Srbiji
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

To je rekla regionalna direktorka Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre u Beču na "Južno-istočno evropskom biznis krugu" u organizaciji Mreže za razvoj poslovanja jugoistočne Evrope (SEEBDN).

Kako ističe Dubravka Negre, EIB je spremna da i dalje podržava zemlje Zapadnog Balkana u daljem razvoju.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović naglasio je da se stalno čuje za neiskorišćeni potencijal Zapadnog Balkana, te dodao da je najveći problem što nedostaju snažne institucije, zbog čega region teško sustiže zemlje EU. Prema njegovim rečima, neophodno je iskoristiti pun potencijal privatnog sektora.

Ujedno je konstatovao da i dalje postoje političke pretnje i prepreke po trgovinu u regionu, a kao primer je naveo takse koje je Priština uvela na srpsku i bosansku robu, kao i stalne tenzije među susedima.

Vlahović je istakao da je 2018. privredni rast regiona bio veći nego prethodne godine pre svega zahvaljujući Srbiji, koja je najveće tržište, pa sve što se dogodi u Srbiji ima uticaja po ceo region. Srbija je, kako je preneo, imala više godina zaredom suficit u budžetu, bila šampion u privlačenju direktnih stranih investicija, smanjila javni dug.

Vlahović smatra da, ako region želi da sustiže zemle EU, mora da poveća ukupne investicije, stvori još bolje uslove za ulaganja, i ujedno ojača institucije.

SEEBDN osnovan je kao nezavisno poslovno udruženje istaknutih menadžera, preduzetnika i diplomata iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, zemalja Zapadnog Balkana sa ciljem promovisanja ekonomskog i investicionog okruženja u jugoistočnoj Evropi, uspostavljanja bližih veza sa EU i podrške regionalne ekonomske saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: