Na vrhu liste već deceniju - ovo je najpoželjniji grad za život

Desetu godinu zaredom Beč je proglašen najpoželjnijim gradom za život, pokazuju to najnoviji podaci istraživanja konsultantske kompanije Mercers.

Svet

Izvor: Novac.hr, Matea Grbac

Petak, 15.03.2019.

16:45

Na vrhu liste već deceniju - ovo je najpoželjniji grad za život
Foto: Maugli/Depositphotos

Uz glavni grad Austrije, među 20 najpoželjnijih svetskih gradova čak njih 13 je iz Evrope, piše Novac.hr.

Na drugom mestu našao se Cirih, a prate ga Okland, najveći grad Novog Zelanda, Minhen i Vankuver, koji je ujedno i najbolje pozicionirani grad u Severnoj Americi.

Od većih gradova u Evropi, Berlin se našao na 13. mestu, a prate ga Hamburg na 19. mestu, Pariz na 39, kao i London na 41. mestu.

Što se tiče gradova na Balkanu, najbolje se pozicionirao glavni grad Slovenije, Ljubljana na 74. mestu, dok se glavni grad Srbije, Beograd našao na 139. mestu, a Sarajevo na 156. mestu.

Inače, Mercerova godišnja lista obuhvata 231 grad širom sveta, a prilikom kreiranja liste posmatra se politička stabilnost, procenat kriminala, sloboda građana, kvalitet zdravstvenog sistema, stepen obrazovanja građana, razvijenost javnog prevoza i tržište nekretnina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: