Tržište nije žedno: OPEK smanjuje proizvodnju nafte

London -- Organizacija zemalja izvoznica nafte smanjila je prognozu globalne tražnje za naftom svojih članica u 2019. godini, jer su rivalske zemlje povećale proizvodnju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U mesečnom izveštaju OPEK-a se navodi da će tražnja za naftom tog kartela u 2019. godini iznositi prosečno 30,46 miliona barela dnevno, što je za 130.000 barela dnevno manje u odnosu na predviđanja iz prošlog meseca i ispod količine koju trenutno proizvodi, prenosi CNBC.

OPEK i partneri tog naftnog kartela, poput Rusije, smanjuju proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara 2019. godine, što će biti na snazi šest meseci.

Rastuća proizvodnja van naftnog kartela ukazuje na potrebu daljeg ograničavanja proizvodnje unutar OPEK-a, ocenjuje se u izveštaju, zbog čega bi, kako navode pojedini analitičari, ta organizacija mogla da produži važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Dnevna proizvodnja nafte unutar OPEK-a smanjena je u februaru za 221.000 barela u odnosu na januar, na 30,55 miliona barela. U tom smanjenju je Venecuela učestvovala sa polovinom, budući da je proizvodnja te zemlje u februaru pala za 142.000 barela na 1,0 milion barela dnevno, navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu