Gigant do 2030. smanjuje proizvodnju nafte i okreće se prodaji struje

Jedna od najvećih svetskih naftnih kompanija, Rojal Dač Šel za 10 godina trećinu prihoda dobijaće iz - električne energije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2019.

13:07

Gigant do 2030. smanjuje proizvodnju nafte i okreće se prodaji struje
Foto: Thinkstock

Kako je za "Fajnenšel tajms" izjavio Martin Vetselar, Šelov direktor za gasnu proizvodnju i nove energije, kompanija će do 2030. razviti poslovanje s električnom energijom, koje bi uključivalo snabdevanje potrošača, trgovanje strujom i dostavljanje elektroenergetske opreme, i koje bi imalo jednak udeo kao i sadašnje poslovanje s naftom i gasom.

Šel danas 65 odsto prihoda ostvaruje od proizvodnje i prerade nafte, 25 odsto od proizvodnje gasa, a 10 odsto od petrohemijske proizvodnje. Nakon 2030. po trećinu prihoda ostvarivao bi od nafte, gasa i struje dok bi petrohemija zadržala postojeći udeo, piše Poslovni dnevnik.

Vetselar kaže da ako kompanija dostigne ciljeve smanjenja emisija staklenih gasova do 2035. godine, "količina energije - čiste energije - koju ćemo prodati činiće nas ubedljivo najvećom energetskom kompanijom na svetu".

Postizanje tog cilja zavisi od mogućnosti dostizanja prihvatljivog povrata na kapital između osam i 12 odsto, dodao je Vetselar. Prema njegovom mišljenju, Šel je u znatnoj prednosti u odnosu na potencijalne konkurente koji raspolažu termoelektranama i nuklearkama, ali i centralizovanom filozofijom.

Šel smatra da će budući potrošači struje biti decentralizovane grupe, sa vlastitim kućnim baterijama za čuvanje energije i solarnim panelima na krovovima. Šelova uloga u takvom sistemu je optimiziranje kućnih mikrosistema, smatraju njegovi čelnici.

Šelov plan je odgovor na projekcije o skoku korišćenja električne energije u bliskoj budućnosti. Umesto sadašnjih 20 odsto, struja će u energetskom miksu zauzimati čak 50 odsto udela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: