Tehnološki div tužio SAD: Nemate dokaze, to je nezakonito

Hong Kong/Vašington -- Kineska telekomunikaciona kompanija Huavej podnela je tužbu protiv američke vlade jer je saveznim agencijama zabranila korišćenje proizvoda te kompanije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

SAD nisu pružile dokaze koji bi potkrepili zabranu, saopšteno je iz te kompanije, koja je takođe odbacila tvrdnje da ima veze s kineskom vladom, javlja BBC.

"Američki Kongres nije izneo nikakve dokaze koji bi potkrepili blokadu kupovine proizvoda Huaveja. Mi smo prisiljeni da, kao poslednje rešenje, preduzmemo ovu zakonsku akciju", izjavio je predsednik Huaveja Guo Ping.

"Ova zabrana ne samo da je nezakonita nego i ograničava Huavej u uključivanju u pošteno tržišno nadmetanje, i na kraju šteti američkim potrošačima," dodao je Guo.

Huavej je, takođe, odbacio tvrdnje da ima bilo kakve veze s kineskom državom, navodeći u saopštenju da kompanija "nije u vlasništvu, pod kontrolom ili pod uticajem" kineske vlade.

Zvanični Vašington je prethodno zabranio upotrebu proizvoda Huaveja, uz obrazloženje da je ta kompanija pretnja po nacionalnu bezbednost SAD.

Vašington je takođe lobirao i kod svojih saveznika da izbegavaju tu kinesku telekomunikacionu kompaniju.

Nekoliko vlada širom sveta, uključujući Australiju i Novi Zeland, zabranilo je telekomunikacionim kompanijama korišćenje opreme Huaveja u mobilnim mrežama nove generacije 5G, navodeći kao razlog bezbednosne probleme.

Huavej je jedan od najvećih svetskih provajdera telekomunikacione opreme i usluga.

Svet

strana 1 od 157 idi na stranu