Haos na pomolu: Kanada izručuje direktorku Huaveja u SAD

Kanadski ministar pravosuđa zvanično je počeo proces izručenja SAD Meng Vanžou, finansijske direktorke kompanije Huavej.

Svet

Izvor: SEEbiz

Subota, 02.03.2019.

10:20

Haos na pomolu: Kanada izručuje direktorku Huaveja u SAD
Foto: Gettyimages/David Becker

Meng je 1. decembra uhapšena u Vankuveru na američki zahtev.

Mesec dana nakon što je američko pravosuđe objavilo dug popis tačaka optužnice protiv Huaveja i finansijske direktorke, "zvaničnici kanadskog ministarstva pravosuđa izdali su sudski nalog čime zvanično počinje proces izručenja", saopštila je kanadska vlada, piše Seebiz.

Američko ministarstvo pravosuđa optužuje Huavej i njegovu finansijsku direktorku da su zaobišli američke sankcije Iranu, ali i da su preko dve podružnica ukrali industrijsku tajnu američke telekomunikacijske kompanije T-Mobilea.

Advokati koji zastupaju Meng izrazili su razočaranje i ocenili da su američke optužbe politički motivisane.

"Naša klijentkinja tvrdi da je nedužna i da je američki sudski proces i izručenje zloupotreba procesnog prava", naveli su.

Kanadska vlada odbacila je kineski zahtev da Meng bude oslobođena i tvrdi da nema uticaja na pravosuđe.

Meng, ćerka osnivača Huaveja Rena Žengfeja, uhapšena 1. decembra, puštena je uz kauciju sredinom decembra u Vankuveru gde poseduje dve rezidencije.

Odnosi Kine i Kanade zahladneli su nakon njenog hapšenja i Kina je uhapsila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: