Strmoglav pad: Nuklearne sile bacile indekse u crveno

Strah zbog poslednjeg vojnog sukoba između nuklearnih sila Indije i Pakistana proširio se i na berze u Karačiju i Mumbaju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2019.

12:15

Strmoglav pad: Nuklearne sile bacile indekse u crveno
Foto: Thinkstock

Indijski berzanski indeks Sensex skliznuo je za 189.54 boda na 35.784,17, dok je Nifty 50 pao za 68.10 bodova na 10.767,20.

Vrednost indijske nacionalne valute rupije takođe je pala na 71,47 po dolaru.

Pakistanska tržišta su takođe proširila svoje gubitke. Indeks KSE100 pao je za 1.466 bodova na 37.345, što je za tri odsto manje. To je najveći pad ovog indeksa od 11. jula 2017. godine.

Prema rečima generalnog direktora Ekvinomiks riserča (Equinomics Research), G Čokalingama, “Rat će biti teška opcija sa zemljama koje leže na nuklearnom oružju. Može doći do eskalacije sukoba, ali je malo verovatno da će se to pretvoriti u punopravan rat", rekao je on za Ekonomik tajms.

"Mogu postojati i drugi rizici za tržište, ali rizik od rata nije verovatan", dodaje direktor Ekvinomiks riserča.

Tenzije između Indije i Pakistana eskalirale su nakon terorističkog napada automobilom bombom u indijskom delu Kašmira, a koji je ubio 44 indijska policajca.

Samoubilački napad na indijski vojni konvoj u oblasti Pulvama 14. februara bio je najsmrtonosniji napad na snage bezbednosti u spornom regionu od početka pobune 1989. godine.

Odgovornost za napad preuzela je Džaiš-e-Mohamad, islamistička organizacija povezana sa talibanima i Al-Kaidom.

Kao odgovor na to, Indija je počela sa vazdušnim napadima na terorističku grupu, optužujući Pakistan za neuspeh u razbijanju terorističkih aktivnosti u tom području.

Pakistanska vojska jutros je saopštila da je oborila dva aviona indijskog vazduhoplovstva nakon što su prešli u njen vazdušni prostor. Jedan avion pao je na područje pod kontrolom Pakistana, a pilot je uhapšen na terenu. Pakistan je zatvorio svoj vazdušni prostor za indijske letove.

Indijski avioni oboreni su nakon što su prešli liniju kontrole koja deli Kašmir na pakistanski i indijski deo. Indija to demantuje, prenela je agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: