Putin naređuje redom: Najpovoljnije ovde, najviše tamo...

Zlatne i devizne rezerve Rusije u potpunosti pokrivaju celokupan spoljni dug zemlje, prvi put u istoriji, poručio je nedavno ruski predsednik Vladimir Putin.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 23.02.2019.

15:07

Putin naređuje redom: Najpovoljnije ovde, najviše tamo...
(Foto: Getty images)

On je, u godišnjem obraćanju u Federalnoj skupštini, izdvojio četiri ekonomska prioriteta zemlje - rast produktivnosti rada, povećanje izvoza sekundarnih roba, pobolšanje poslovne klime, kao i uklanjanje svih ekonomskih ograničenja.

Putin je, takođe, naložio vladi da kreira najpovoljnije uslove za investicije u visoko-tehnološke startapove, prenosi agencija Tas s.

"Celokupno naše zakonodavstvo mora da bude u skladu sa aktuelnom tehonološkom situacijom", poručio je šef ruske države.

Takođe je dao nalog Centralnoj banci da što je pre moguće normalizuje domaće mikrofinansijsko tržište i ukazao na potrebu zaštite građana od "prevara beskrupuloznih kreditora".

Putin se osvrnuo i na problem u oblasti zaštite životne sredine, navodeći da će širom Rusije ove godine biti otvoreno mnoštvo novih nacionalnih parkova.

Pozabavio se i pitanjem infrastrukture, uz najavu da će ove godine preko Krimskog mosta krenuti železnički saobraćaj, što će, ocenjuje, dodatno pojačati tempo ekonomskog rasta tog poluostrva.

Predsednik Ruske Federacije je rekao i da će uskoro biti pušten autoput između Moskve i Sankt Peterburga, kao i da će biti rekonstruisano 60 aerodroma širom zemlje.

Kada je reč o sferi nauke i kosmosa, Putin je rekao da je neophodno povećati kapacitete satelitskog sistema, budući da Rusija raspolaže neophodnim mogućnostima da tako nešto sprovede u delo.

"Globalna konkurencija se premešta u oblasti nauke i obrazovanja", istakao je Putin i dodao da su Rusiji potrebni stručnjaci koji su spremni za ogromna dostignuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: