Pohod na Aziju: Rusi grade LNG terminal na Kamčatki

Ruski gasni gigant Novatek planira da izgradi LNG terminal na poluostrvu Kamčatka kako bi povećao snabdevanje brzorastućih azijskih tržišta.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.02.2019.

12:34

Pohod na Aziju: Rusi grade LNG terminal na Kamčatki
Foto: Thinkstock

Generalni direktor najvećeg proizvođača tečnog prirodnog gasa u Rusiji Leonid Mikelson rekao je da će cena gasa, po svemu sudeći, biti manje vezana za cene nafte.

Novatek planira da razvije projekat terminala za protok LNG-a na poluostrvu Kamčatka na dalekom istoku Rusije, u blizini azijskog tržišta. Projekat je predviđen za puštanje u rad 2022 ili 2023 godine, sa kapacitetom od 20 miliona tona godišnje.

Prema Mikhelsonu, Novatek predviđa značajan rast LNG tržišta u srednjoročnom periodu. Preduzeće procenjuje da će se potrošnja LNG-a možda udvostručiti na 700 miliona tona 2030. godine.

Ruska firma nedavno je potpisala preliminarni sporazum sa japanskim Saibu gasom, prema kojem će kompanije razmotriti potencijalnu saradnju u ulasku na tržište krajnjeg potrošača LNG u Aziji.

Zahvaljujući centrima za skladištenje LNG-a bližim azijskim tržištima, Novatek bi mogao da smanji troškove transporta i bolje zadovoljiti potražnju u Aziji, a posebno u Kini.

Rusija nastoji da poveća isporuke LNG-a na rastuće azijsko tržište sa centrima za skladištenje blizu krajnjih korisnika kako bi se smanjili troškovi prevoza i povećala fleksibilnost u isporukama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: