Klize ka recesiji: Japanska privreda usporila, taoci SAD i Kine

Tokio -- Proizvodna aktivnost u Japanu pala je u februaru prvi put u poslednje dve i po godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Fabrike su smanjile proizvodnju usled pada domaćih i izvoznih narudžbina, pokazali su danas predstavljeni rezultati jedne ankete.

Istovremeno, poslovno poverenje u Japanu je palo prvi put u više od šest godina, što znači da je i ta azijska ekonomija počela da oseća posledice trgovinskog rata između SAD i Kine.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za proizvodni sektor Japana, poznatiji kao Fleš Markit/Nikei, pao je, prema desezoniranim podacima, na 48,5 poena u februaru sa januarskih 50,3 poena.

To znači da se indeks prvi put od avgusta 2016. godine spustio ispod granice od 50 poena koja razdvaja pad od rasta proizvodne aktivnosti.

"Zaokret poslovnog poverenja ka pesimizmu ne predstavlja iznenađenje s obzirom na međunarodne poteškoće sa kojima se suočavaju japanski proizvodjači, kao što su usporavanje Kine i dodatni gubitak zamajca globalnog trgovinskog ciklusa", kaže Džo Haj, ekonomista kompanije IHS Markit koja izrađuje PMI indeks.

"Ukoliko se aktivnost u sektoru usluga ne oporavi od januarskog pada, porašće šansa za ulazak Japana u recesiju u 2019. godini", zaključuje ekonomista.

strana 1 od 155 idi na stranu