Na rubu krize: Centar prestonice prepun stanova koje niko ne kupuje

Rejkjavik -- Deset godina nakon potpunog finansijskog sloma, Island se ponovo našao na rubu krize.

Izvor: Novac.hr
Podeli
Foto: auriso/Depositphotos
Foto: auriso/Depositphotos

Ključna privredna grana za državu od 340.000 stanovnika, turizam, stagnira i preti joj pad, a njena nestabilnost nije ugrozila samo privrednu sliku te zemlje nego i celo tržište nekretnina.

Iako je nakon krize tržište nekretnina i građevinski sektor doživeo veliki uzlet, sada se susreće s novim burama, piše Novac.hr.

Kako navodi Blumberg, cene stanova u razdoblju od oktobra 2017. godine do istog meseca 2018. godine rasle su po tri odsto, dok su u istom tom periodu cene luksuznih stanova porasle za 17 odsto.

Zbog rasta cena, na tržištu ove države sada vlada manjak stanova srednje cenovne kategorije, kojih, navodi vlada, nedostaje čak 8.000.

S druge strane, cene novih stanova, koji u velikoj meri spadaju u kategoriju luksuznih, porasle su, pa su za većinu građana postali nedostupni. Tako zbog visokih cena ovi stanovi ostaju prazni, pa se sada u centru Rejkjavika oni prodaju za 7.000 dolara po metru kvadratnom.

O privrednoj nestabilnosti u ovoj zemlji govori i podatak da je centralna banka najavila ekonomski rast od 1,8 odsto za ovu godinu, što je najsporiji rast od 2012. godine.

strana 1 od 155 idi na stranu