Na rubu krize: Centar prestonice prepun stanova koje niko ne kupuje

Deset godina nakon potpunog finansijskog sloma, Island se ponovo našao na rubu krize.

Svet

Izvor: Novac.hr

Utorak, 19.02.2019.

13:14

Na rubu krize: Centar prestonice prepun stanova koje niko ne kupuje
Foto: auriso/Depositphotos

Ključna privredna grana za državu od 340.000 stanovnika, turizam, stagnira i preti joj pad, a njena nestabilnost nije ugrozila samo privrednu sliku te zemlje nego i celo tržište nekretnina.

Iako je nakon krize tržište nekretnina i građevinski sektor doživeo veliki uzlet, sada se susreće s novim burama, piše Novac.hr.

Kako navodi Blumberg, cene stanova u razdoblju od oktobra 2017. godine do istog meseca 2018. godine rasle su po tri odsto, dok su u istom tom periodu cene luksuznih stanova porasle za 17 odsto.

Zbog rasta cena, na tržištu ove države sada vlada manjak stanova srednje cenovne kategorije, kojih, navodi vlada, nedostaje čak 8.000.

S druge strane, cene novih stanova, koji u velikoj meri spadaju u kategoriju luksuznih, porasle su, pa su za većinu građana postali nedostupni. Tako zbog visokih cena ovi stanovi ostaju prazni, pa se sada u centru Rejkjavika oni prodaju za 7.000 dolara po metru kvadratnom.

O privrednoj nestabilnosti u ovoj zemlji govori i podatak da je centralna banka najavila ekonomski rast od 1,8 odsto za ovu godinu, što je najsporiji rast od 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: