"Snaga Sibira": Rusija počinje sa isporukom gasa Kini pre roka

Ruski gasni gigant Gasprom počeće isporuku prirodnog gasa Kini preko gasovoda "Snaga Sibira" pre roka, već 1. decembra 2019. godine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

12:59

Foto: Thinkstock

To je rekao Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora Gasproma.

Prvobitno se očekivalo da će gasovod za snabdevanje prirodnim gasom "Snaga Sibira" početi da šalje gas u Kinu 20. decembra 2019. godine, a njegov završetak jedan je od glavnih prioriteta Gasproma.

"Izgradnja gasovoda Snaga Sibira ide ubrzano, a Gasprom će početi da isporučuje gas u Kinu pre planiranog roka, već 1. decembra 2019. godine", rekao je Miler nakon razgovora u Pekingu sa zvaničnicima CNPC-a, sa kojima Gasprom ima 30-godišnji ugovor za snabdevanje gasom od 1,3 triliona kubnih metara prirodnog gasa preko gasovoda "Snaga Sibira".

Gasovod "Snaga Sibira" transportovaće prirodni gas iz proizvodnih centara u Irkutsku i Jakutiji do potrošača na dalekom istoku Rusije i u Kini.

Gasprom je dominantan snabdevač gasa mnogim evropskim tržištima, dok se takođe trudi da zadovolji rastuću potražnju za prirodnim gasom u Kini, jer se zemlja nalazi u središtu masivnog prelaska sa grejanja na ugalj na grejanje gasom u milionima domova.

U 2018. godini, kineski uvoz prirodnog gasa skočio je za skoro 32 odsto od 2017. do rekordnih 90,39 miliona tona, što je učvrstilo poziciju Kine kao najvećeg svetskog uvoznika goriva.

Kina je postala vodeći svetski uvoznik prirodnog gasa u oktobru prošle godine, pretičući Japan, koji uvozi sav svoj gas kao LNG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: