Osnivač Huaveja: Nema šanse da nas SAD slome

Osnivač kompanije Huavej komentarisao je hapšenje njegove ćerke Meng Vanžu, glavnog finansijskog direktora Huaveja, napominjući da je ono politički motivisano.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

12:16

Osnivač Huaveja: Nema šanse da nas SAD slome
Foto: Epa/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

U svom prvom intervjuu od hapšenja ćerke, Ren je optužio SAD da vrše pritisak na druge zemlje da se priključe kampanji protiv Huaveja.

"Nema šanse da nas SAD slome. Svet ne može da nas napusti, jer smo mnogo napredniji. Čak i ako ubede više zemalja da nas privremeno ne koriste, mi ćemo uvek moći da smirimo stvari", rekao je on za BBC.

Međutim, on je priznao da još postoji određeni uticaj na veličinu kompanije, dodajući da se Huavej uvek može "smanjiti".

"Ako se svetla ugase na zapadu, istok će i dalje sijati. A ako sever upadne u tamu, tu je još jug. Amerika ne predstavlja svet. Amerika predstavlja samo deo sveta", dodao je on.

Ren je napomenuo da Huavej neće povući nikakvu investiciju iz evropskih zemalja, čak i ako postoji potencijalna pretnja da bude zabranjen, na primer iz Velike Britanije, gde je vladina revizija Huaveja planirana za mart ili april ove godine.

"Još više ćemo da investiramo u VB, jer ako nam SAD ne veruju, onda ćemo prebaciti našu investiciju iz SAD u Veliku Britaniju i to na još većem nivou", dodao je on.

Ren je takođe oštro kritikovao SAD zbog hapšenja njegove ćerke 1. decembra u Vankuveru i 23 optužbe protiv nje, uključujući optužbe za navodni pokušaj krađe i prodaje tajni.

"Prvo, protivim se onome što su Sjedinjene Države učinile. Ova vrsta politički motivisanog čina je neprihvatljiva. Sjedinjene Države vole da sankcionišu druge, kad god postoji problem, oni će koristiti takve borbene metode. Mi se tome protivimo, ali pustićemo sudove da to srede", rekao je Ren.

On je još jednom porekao bilo kakvu vezu između kompanije i kineske vlade, ističući da je špijuniranje rizik koji on ne bi prihvatio.

"Kineska vlada je već jasno rekla da neće postaviti nikakva zadnja vrata, ni mi ih nećemo postaviti. Nećemo rizikovati da budemo prezreni od naše zemlje i naših kupaca širom sveta, zbog nečega ovakvog. Naša kompanija nikada neće preduzeti nikakve špijunske aktivnosti. Ako budemo imali takve akcije, onda ću zatvoriti kompaniju", rekao je on.

Evropska unija trenutno razmatra predloge koji bi predstavljali de facto zabranu Huavej opreme za 5G mrežu. Ranije, komesar EU za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip pozvao je zemlje EU da budu oprezne kada posluju sa kineskim tehnološkim kompanijama, uključujući Huavej.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Australiju, Novi Zeland, Japan i Tajvan, već su zabranile Huaveju da učestvuje u njihovom razvoju 5G mreže. Kina je, naprotiv, optužila vlade da izmišljaju priče o Huaveju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: