Kliring kuće će i dalje da rade, kakav god bio Bregzit

Kliring kućama sa sedištem u Britaniji koje se bave finansijskim derivatima odobreno je da nastave s uslugama klijentima u EU i u slučaju Bregzita bez dogovora

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2019.

13:20

Kliring kuće će i dalje da rade, kakav god bio Bregzit
(Foto: Thinkstock, ilustracija)

To je veliki podstrek borbi Londona da ostane centralno tržište za evro-klirinške poslove.

Evropska agencija za hartije od vrednosti i tržišta (ESMA) saopštila je da odluka da se dozvoli kompanijama "LC Limited", "ICE Clear Europe" i "LME Clear" da nastave s radom ima za cilj da se ograniči poremećaj i izbegne potencijalni negativan uticaj na stabilnost finansijskog tržišta, prenosi Rojters.

Dozvola ovim klirinškim kućama, kao tzv. "centralnim partnerima iz trećih zemalja" shodno Uredbi EU o evropskoj tržišnoj infrastrukturi (EMIR), stupila bi na snagu dan nakon što Britanija napusti blok, navodi se u saopštenju ESMA-e.

Ovaj potez, koji se očekivao posle nacrta odluke iz decembra, dolazi nakon nastojanja rivalske kompanije iz EU, "Deutsće Boerse", da pridobije klijente za svoju klirinšku kuću, Eurex.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: