Velika pomoć za devastiranu ekonomiju - "infuzija" od 20mlrd. USD

Islamabad je primio ogromnu investicionu garanciju od 20 milijardi dolara iz Saudijske Arabije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2019.

10:21

Velika pomoć za devastiranu ekonomiju -
Foto: selensergen/Depositphotos

Saudijska Arabija i Pakistan potpisali su u nedelju memorandume o razumevanju o investicijama u vrednosti od 20 milijardi dolara, kada je Saudijski princ Mohammed bin Salman stigao u Islamabad.

Investicije se odnose na sektor poljoprivrede i energetike, uključujući i projekat rafinerije nafte u vrednosti od 10 milijardi dolara.

Saudijske investicije nisu ograničene na 20 milijardi dolara, a Pakistan bi trebalo da očekuje više, nagovestio je MBS dok je govorio u Islamabadu.

"Investicija je velika za prvu fazu i definitivno će rasti svakog meseca i svake godine, i to će biti korisno za obe zemlje. Bili smo bratska zemlja, prijateljska zemlja za Pakistan. Zajedno smo hodali u teškim i dobrim vremenima, i nastavićemo", rekao je princ.

Optimizam bin Salmana delio je i pakistanski premijer, koji je pohvalio njihove zajedničke napore u stvaranju "velike budućnosti" za dve zemlje.

"Saudijska Arabija je uvek bila prijatelj u nevolji, zbog čega je toliko cenimo. Želim da vam zahvalim za način na koji ste nam pomogli kada smo bili u lošoj situaciji", rekao je Khan.

Situacija u Pakistanu nije baš sjajna, jer država, koja je ostala bez gotovine, ima budžetski deficit već skoro deceniju. Nedavno je Islamabad pokušao da postigne novi sporazum o spašavanju sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Ako pregovori uspeju, to će postati 13. pomoć MMF-a koju je zemlja dobila od 1980-ih. Kako se pregovori sa MMF-om odugovlače već mesecima, Saudijska Arabija je pritekla u pomoć, dajući Pakistanu zajam od 6 milijardi američkih dolara za obnavljanje sve manjih deviznih rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: