"Rusija ima sve što je potrebno"; ugovoren posao, pljušte milijarde

Izvor: Sputnik
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Rusija ima sve što je potrebno da bi bila uspešna zemlja u planu realizacije nacionalnih projekata, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev tokom održavanja Ruskog investicionog foruma u Sočiju, a njegove reči potkrepljuju i rezultati.

Za samo dva dana, koliko je trajao forum, zaključeno je više od 400 sporazuma urednosti od 768 milijardi rubalja. Tu nisu ubrojani sporazumi koji se drže u tajnosti. Poređenja radi, prošle godine je potpisano duplo manje sporazuma, odnosno 184 dogovora ukupne vrednosti od 100 milijardi rubalja.

Vicepremijer Dmitrij Kozak je naveo da je na forumu učestvovalo više od 8.000 ljudi, a prošle godine je bilo nešto više od 5.000 učesnika. To pokazuje da je napravljen značajan napredak, ocenio je Kozak.

Prema njegovim rečima, tom događaju prisustvovao je veliki broj učesnika iz inostranstva, uključujući 15 predstavnika biznisa iz Sjedinjenih Američkih Država.

Forum su posetili i predstavnici Jermenije, Nemačke, Grčke, Italije, Kine, Belorusije, Ukrajine, Francuske, Estonije, Japana i drugih zemalja. Srpske privrednike iz Raške oblasti su predvodili gradski čelnici Novog Pazara, Sjenice i Tutina, a takođe tokom foruma u Sočiju poslove je sklapao i Dragomir Karić, suvlasnik kompanije „Braća Karić“.

Srpski biznismeni i opštinske vlasti su u „južnu rusku prestonicu“ stigli radi ostvarivanja kontakata sa ruskim kompanijama i eventualne saradnje.

Forum u Sočiju je postao tradicionalna platforma za predstavljanje investicionog i ekonomskog potencijala Rusije. Na toj platformi se ne razmatraju samo aktuelna pitanja socijalno-ekonomskog razvoja Rusije, nego se predstavljaju i konkretni projekti, postižu dogovori, zaključuju ugovori. Predstavnici državnih vlasti, biznismeni i vodeći eksperti traže rešenja za goruće probleme.

Predsednik Rusije Vladimir Putin se u „olimpijskoj prestonici“ sastao sa liderima Irana i Turske sa kojima je razgovarao o regulisanju situacije u Siriji, dok je sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom razmotrio bilateralne odnose, skijao i igrao hokej.

Forumu su prisustvovali i lider Krima Sergej Aksjonov i još 79 regionalnih lidera. Posebno mesto u radu foruma je bilo posvećeno izložbi na kojoj su svoje potencijale predstavili ruski regioni, prenosi Sputnik.

strana 1 od 155 idi na stranu