Tramp hvali Kimovu zemlju: Veliki potencijal

Američki predsednik Donald Tramp je ponovo hvalio "ogroman ekonomski potencijal" Severne Koreje,

Svet

Izvor: B92

Subota, 16.02.2019.

10:11

Tramp hvali Kimovu zemlju: Veliki potencijal
(Foto: Getty images)

I to manje od dve nedelje o drugog samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Vijetnamu.

"Verujemo da Severna Koreja i predsednik Kim imaju ogroman potencijal kao ekonomska sila", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući i dodao da "jedva čeka" sastanak predviđen u Hanoju 27. i 28. februara. Američki predsednik je dodao da ima "veoma dobre odnose" s liderom Severne Koreje.

Posle nekoliko meseci verbalnih provokacija, Kim i Tramp su održali prvi sastanak, ocenjen kao "istorijski samit", 12. juna 2018. godine u Singapuru. Kim i Tramp su na prvom samitu potpisali deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluostrva ali bez određivanja datuma.

Od tada nije ostvaren napredak, a obe strane drugačije tumače obaveze u potpisanom tekstu za koji mnogi smatraju da je suviše neodređen. Analitičari se nadaju da će na drugom samitu biti donete konkretne odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: