EU klizi ka recesiji: Pala prodaja automobila, evo i koliko

Prodaja novih putničkih automobila u Evropi smanjena je za 4,6 odsto u januaru, usled drastičnog pada prodaje u Španiji i Italiji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 15.02.2019.

18:39

EU klizi ka recesiji: Pala prodaja automobila, evo i koliko
Foto: Thinkstock

Kako saopštava Evropska asocijacija proizvodjača automobila prošlog meseca je prodato 1,2 miliona automobila u Evropskoj uniji, što je pad u odnosu na 1,25 miliona prodatih vozila u januaru prošle godine, poručuju iz ACEA, a prenosi agencija Rojters.

Prodaja nemačkog Folksvagena je pala za 6,5 posto, ali je zadržao dominantan 24-procentni tržišni udeo, dok je prodaja italijansko-američkog Fijat Krajslera pala za 15 posto.

Francuski proizvodjači PSA i Reno ograničili su svoj pad na 2,0 posto i 0,7 posto respektivno, dok je proizvodjač luksuznih automobila Dajmler zabeležio pad prodaje od 1,3 odsto, a BMW-a pad od 2,7 odsto. Tražnja za automobilima u Italiji je pala za 7,5 odsto, a u Španiji za 8,0 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: